آرش خلیلخانه/
تحولات میدانی شمال سوریه و توافق سوچی میان رؤسای جمهور روسیه و ترکیه در مورد منطقه حائل و گشت زنی مشترک در شمال سوریه، نگرانی مردم از اینکه برنامه جدید دولت روحانی برای کاهش اتکای بودجه به درامد نفتی و اداره امور جاری کشور از محل درآمدهای مالیاتی در وضعیت اقتصادی نامطلوب و فشار سنگین اقتصادی قرار است دشواریها و فشارهای مضاعفی را به آنها وارد سازد، حاشیه های مطرح شده در مورد بخشنامهای که گفته شده به کارگیری منشیان زن را برای مدیران ممنوع کرده و همچنین تفکیک جنسیتی در ادارات و سرانجام تهدید ترامپ به حمله برقآسا و ویرانگر علیه ایران در صورت اقدامی اشتباه از سوی تهران، موضوعاتی بودند که اعضای کابینه در حاشیه جلسه دیروز هیئت دولت در پاسخ به پرسشهای خبرنگار قدس و دیگر رسانهها به آنها پاسخ گفتند.
چراغ سبز تهران به توافق اردوغان و پوتین
محمود واعظی با تأکید بر اینکه تهران نگرانیهای ترکیه در مورد تهدید گروههای تروریستی در مرزهای این کشور با سوریه را درک میکند، در واکنش به توافق دیروز اردوغان و پوتین گفت: معتقدیم باید تمامیت ارضی سوریه حفظ شود و تصمیماتی که در این خصوص اتخاذ میشود، به گونهای باشد که موجب تجزیه کشور سوریه با جمعیت فعلی و اقدامات اخیر نشود.
رئیس دفتر روحانی در پاسخ به خبرنگار قدس درباره موضع دولت در مورد توافق دیروز اردوغان و پوتین رؤسای جمهور ترکیه و روسیه در سوچی در مورد ایجاد منطقه حائل به عرض ۳۰ کیلومتر در شمال سوریه، با بیان اینکه موضع جمهوری اسلامی ایران در این خصوص روشن است، اظهار داشت: امور باید به گونهای پیش برود که ترکیه نگرانی امنیتی نداشته باشد، از طرف دیگر معتقدیم باید تمامیت ارضی سوریه حفظ شود وروند امور و تصمیمات در این خصوص به گونهای اتخاذ شود که سبب تجزیه کشور سوریه با جمعیت فعلی و اقدامات اخیر نشود.
وی گفت: به نظر میرسد آن چه دیروز از سوی رؤسای جمهور ترکیه و روسیه توافق شد، گامی در این جهت و درراستای عدم تجزیه سوریه و رفع تهدیدات مرزی ترکیه است. بنابراین اینکه اکنون دوباره جنگ شروع نمیشود و از سوی آقایان پوتین و اردوغان اعلام شده که بنای بر گرفتن خاک سوریه را ندارند، مورد استقبال ماست؛ به هر حال در این نشست بحث شده که ایران نیز برای پایدار ماندن این آتش بس کمک کند.
واعظی درباره ابراز گلایه و ناراحتی اردوغان از مواضع ایران در مورد حمله این کشور به شمال سوریه و درخواست او از روحانی برای ممانعت از اینگونه موضعگیریها در ایران هم گفت: این اظهار نظر آقای اردوغان در رابطه با موضع دولت ایران نیست، بلکه درباره نوع تبلیغات و اظهار نظرهای است که به صورت پراکنده انجام میگیرد.
وی افزود: آقای اردوغان در جای دیگری از موضعگیری آقای روحانی تشکر کرده است، ما هم روابط بسیار خوبی با ترکیه داریم و هم با سوریه و باید مراعات کنیم و جایگاه و نقشی برای خود تعریف کنیم که به درگیریها دامن نزنیم، بلکه به میانجیگری و کاهش تنش بیفزاییم. رسانه ها هم باید به این موضوع توجه کنند.
سخنگوی دولت: قول میدهیم به مردم فشاری وارد نشود
علی ربیعی هم در پاسخ به پرسش خبرنگار قدس درباره اینکه برنامه دولت برای اداره امور جاری با مالیاتها، نگرانیهایی را برای مردم به وجود آورده که ممکن است با فشار بیشتری از سوی دولت برای بالابردن درآمدهای مالیاتی روبهرو شوند، گفت: این نگرانی مردم است یا نگرانی تحلیلگران اقتصادی؛ چرا که یکی از نقدهایی که به اقتصاد ایران وارد میشود، این است که می گویند اقتصاد ایران با درآمدهای نفتی اداره میشود.
وی افزود: درآمدهای کشور با درآمدهای نفتی ترکیب شده بود، که این اصلاً به عنوان بیماری اقتصاد ایران مطرح شده است، البته این انتقاد و بیماری از زمانی است که نفت در کشور استخراج شد و با زندگی مردم پیوند خورد.
ربیعی ادامه داد: این تصمیم درستی است که بخواهیم کشور را بدون نفت اداره کنیم اما اکنون نمی توانیم به یکباره بگوییم همه کشور را می توانیم بدون نفت اداره کنیم.
سخنگوی دولت یادآورشد: این تصمیم که اداره دولت در بودجه جاری از نفت جدا شود و درآمدهای نفت به توسعه کشور پرداخته شود، تصمیم درستی است و بیگمان آثار تورمی و مالیاتی نخواهد داشت؛ چرا که آن اندازه که در بودجه برای درآمدهای نفتی پیش ینی می شود، حتماً از طریق دیگر تأمین میشود؛ بنابراین قول میدهم این تصمیم به نفع اقتصاد ایران و نسل آینده است و به زندگی مردم هم فشاری وارد نخواهد کرد.
نظر شما